ON SOM?

panoramica pueblo

 

El Talladell,

és una entitat municipal descentralitzada pertanyent a Tàrrega, capital de l’Urgell, aprovada per decret del 20 d’octubre de 2009, encara que no es constituí fins al 18 de juny de 2010.
L’indret és conegut des de ben antic, puix que en tenim notícies documentals que es remunten a la segona meitat del segle XI, tot i que els testimonis arqueològics són ben anteriors.
La primera menció segura del terme i del castell és de 1063 quan els germans Gombau i Berenguer donaren per aixovar als esposos Gombau de Talavera i Belisenda un hort «in terminum de castrum Taladel».
El febrer de 1067, el comte Ramon Berenguer I donava el castell del Talladelll a Ramon Guifré de Vilamur. El receptor es comprometé a bastir «ipsam turrem del Talladell» de pedra i calç, així com a dur a terme altres estructures on el constructor havia de tenir residència i estar a punt per servir tothora, en pau i en guerra, als comtes de Barcelona.
En l’actualitat no existeix cap vestigi visible de l’antic castell del Talladell ni de la seva antiga església medieval, que encara subsistia a principis del segle XVIII, malgrat que ja havia estat bastit el nou temple, de factura barroca, iniciat en 1684, sota l’impuls de Mn. Josep Sorribes. L’edifici, de tres naus, havia albergat un solemne retaule barroc, construït en 1693 i restaurat en 1918, que fou cremat durant la guerra civil.
Un altre dels seus monuments històrics és l’ermita del Pedregal. El 2006 comptava amb 251 habitants; és la segona entitat de població targarina, per darrere de Tàrrega, amb més habitants.
Des de l’any 1969 el Talladell forma part de Tàrrega, amb la qual està ben comunicat. Una de les seves festes majors se celebra el mes de setembre.

firatarrega-moli-talladell

Deja un comentario